Schoolkampioenschappen

Ridder2.png

Hoe ziet een schoolkampioenschap eruit?

• Schoolschaakkampioenschap worden gespeeld in ploegjes van 4 leerlingen uit één en dezelfde school.
  • Elke schaker van de ene ploeg speelt een partij tegen een schaker van een andere ploeg.
  • De ploegopstelling blijft de hele dag gelijk en is geordend in afdalende sterkte. De sterkste schaker speelt op bord 1, de volgende op bord 2, dan 3 en 4.
  • Beide tegenstanders krijgen elk 15 minuten om de ander mat te zetten.
  • Er worden in totaal 8 à 9 ronden gespeeld.
  • Elke winnende ploeg komt, normaal gezien, de volgende ronde uit tegen een sterkere ploeg, elke verliezende ploeg tegen een makkelijker ploeg.
  • De kampioenschappen vinden meestal plaats op een zaterdag.

PROVINCIALE KAMPIOENSCHAPPEN

Provinciale kampioenschappen worden op dezelfde dag georganiseerd voor het lager en het middelbaar.
Ze worden georganiseerde door de plaatselijke schaakliga's in elk van de 5 provincies.
Scholen die aan de organisatie willen meewerken, kunnen contact opnemen met de schaakliga uit hun provincie, e-mails staan hieronder vermeld.
Deze kampioenschappen vinden meestal plaats aan het eind van het eerste trimester.

Provinciale Kampioenschappen 2018 LO en MO

VLAAMSE KAMPIOENSCHAPPEN

Er wordt een Vlaams kampioenschap georganiseerd voor het LAGER en een kampioenschap voor het MIDDELBAAR.
Dit kampioenschap wordt ondersteund door de Vlaamse Schaakfederatie.
Scholen die zich kandidaat willen stellen voor de organisatie ervan, mogen hun kandidatuur indienen bij de Vlaamse Schaakfederatie

Vlaams Kampioenschap schooljaar 2018-2019 LO, Mini's en MO

Ieder Vlaamse schoolploeg mag zich inschrijven.

Vlaams Kampioenschap schooljaar 2017-2018 LO en MO

Vlaams Kampioenschap schooljaar 2016-2017 LO en MO

• Eindstanden Vlaams Kampioenschap LO 2016

A-reeks + overzicht van alle uitslagen

B-reeks + overzicht van alle uitslagen

C-reeks + overzicht van alle uitslagen

Foto's  hier en hier
Individuele uitslagen, paringen en resultaten hier.

• Eindstanden Vlaams Kampioenschap LO 2015

A-reeks
B-reeks
C-reeks

Schoolschaak in het nieuws: hier

BELGISCHE KAMPIOENSCHAPPEN

Belgische kampioenschappen gebeuren wisselend in het Duitstalig, Franstalig en Nederlandstalig deel van België.
Scholen met de hoogste ploegenscores op het Vlaams, Waals of Duits kampioenschap, komen in aanmerking om deel te nemen aan dit toernooi.
Dit is dus geen open toernooi, maar een toernooi waarvoor de school een selectieticket moet verdienen op het voorgaande kampioenschap.

Belgisch Kampioenschap Schooljaar 2018-2019 LO en MO

• Datum: zaterdag 16 maart 2019
  • Locatie: Sint Pietersinstituut Turhout verantwoordelijke Dusty Bracke

Belgisch Kampioenschap Schooljaar 2017-2018 LO en MO

• Datum: zaterdag 3 maart 2018
  • Locatie: Andenne
  • Eindstanden: lager en secundair

Belgisch Kampioenschap schooljaar 2016-2017 LO en MO

Filmpjes

Een sfeerbeeld van hoe het er op zo'n toernooi aan toe gaat, vind je in het filmpje hieronder, opgenomen tijdens de Vlaamse schoolschaakkampioenschappen in 2013 voor het basisonderwijs te Brugge.

Schaaklied:

Wil je meer weten of deelnemen? www.schakenopschool.be/pagina/ehbd

schaken op school

Geachte,

Wij zijn op zoek naar een instructeur die kinderen van de lagere school kan begeleiden voor de kennis en het inzicht in het schaakspel. Wij richten workshops in over de middag, maar naschoolse activiteiten zijn misschien ook haalbaar.
2 x een half uur vna 12u30 tot 13u00 behoort tot de mogelijkheden. Kunnen jullie info bezogen via alain.de.vlaeminck@ivgschool.be of telefonisch: Alain De Vlaeminck, directie basisafdeling IVG-School 09 265 70 60.

Alvast bedankt,

Alain De Vlaeminck

Europees kampioenschap

Hallo

De meisjes van mijn school (KA Pegasus) wonnen gisteren het BK. Nu vroegen we ons af of je zo geplaatst bent voor een EK of WK, als die al plaatsvinden?

Alvast bedankt

Beste, de uitslagen kan je

Beste, de uitslagen kan je hier vinden. Naar ik begrijp is KA Pegasus dus niet gewonnen.

Omtrent Europese kampioenschappen: Er is niet echt een officieel kampioenschap.

Er zijn wel enkele tornooien die die naam dragen, vnl in Oost-Europa. Iedereen kan daar zeker aan deelnemen, weliswaar op eigen kosten.

Geert

Knap georganiseerd Oost-Vlaams kampioenschap 2015!

Bedankt aan het team Oost-Vlaams kampioenschap schoolschaken, het was een fijne, sportieve en gezellige schaakdag. Ook onze deelnemers met weinig schaakervaring scoorden punten en dat gaf hen vleugels. Zij hebben heel veel bijgeleerd.
De kinderen willen er volgend jaar zeker opnieuw bij zijn en wij, de begeleidende leerkrachten, willen zeker mee want het tornooi was prima georganiseerd!
Op naar het Vlaams kampioenschap in Zwijnaarde!

De videos waren zeer

De videos waren zeer instructief. We hopen dat er meer kinderen gestimuleeerd zullen zijn om zich te wagen aan dit prachtige spel.

Nice

Wish my school life was way cooler like this. It is a really good thing that they instructors and school authorities are doing here. I loved what they are trying to prove, which is studying and extracurricular activities are equally important!

Belgische Kampioenschappen schoolschaak

Moeten de geselecteerde scholen voor de Belgische schoolschaak kampioenschappen zelf contact opnemen om meer inlichtingen te krijgen, of moeten zij wachten op de info van de schoolschaak verantwoordelijke ?

Normaal gezien hebben jullie

Normaal gezien hebben jullie reeds info gekregen.

Als je toch nog met vragen zit, stuur gerust een mail naar Philippe Vukojevic, philippe_vukojevic@hotmail.com.

Nieuwe reactie inzenden

• Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden