Hier kunnnen leraren hun ervaringen delen.

Lesvoorbereidingen tweede jaar

Veel dank aan Brecht Lapere (OLVO Oostende) voor het delen van zijn voorbereidingen!
Deze lessen zijn een vervolg op het eerste jaar - zie het artikel een beetje lager in deze blog.

De complete set met voorbereidingen voor het tweede jaar

Idee├źn voor oefeningen na een les

Vanuit de cursus voor schaaktrainers kregen we enkele ideeën voor geschikte inoefen-vormen bij bepaalde thema's uit de Stappenmethode.
Het moeten niet altijd oefenblaadjes uit het werkboek zijn, nietwaar?
Verras je leerlingen elke week met een nieuwe oefenvorm.

Hier vind je de ideeën die we al gekregen hebben.

Heb je zelf een ervaring die je met ons wilt delen? Stuur het door!

Leuke intro's voor de lessen

Vanuit de schaakclubs en de cursussen voor schaaktrainers krijgen we soms leuke ideeën voor intro's voor de lessen. Hoe krijg je van bij de eerste seconden de volle aandacht van je leerlingen? Lees het in het document hieronder.

Heb je zelf leuke ideeën? Mail ze naar ons! Elke bijdrage maakt het voor iedereen weer een beetje gemakkelijker.

Leuke intro's

Lesvoorbereidingen Stap 1

Van verschillende leerkrachten ontvingen we lesvoorbereidingen voor Stap 1 die ze ter beschikking stellen van deze blog. Meteen ook een uitnodiging om ook uw lesvoorbereiding te delen!

Onze grote dank aan iedereen die al iets gestuurd heeft!

Voor deze lessen kun je al iets vinden:

Het bord en de stukken (Nathalie Dieltjens van de Conscienceschool in Oostende)
De rokade (Jim Decerf van MPI De Vloedlijn in Oostende)

Een volledige set met voorbereidingen voor alle basislessen (Eveline De Meester van Westdiep in Oostende)
Set met basislessen voor het eerste jaar (Kristien Vercaigne van 't Klein College in Oostende)

Stap 1: de woordzoeker op ChessTutor

Op de DVD van ChessTutor Stap 1 staat een leuk spelletje: de Woordzoeker.
Goed om hun woordenschat en spelling te oefenen via het schaken.

(Filmpje van Tania Folie.)

Schaakmat oefenen: het bolletjesmat

Een leuke oefening die ook in Stap 1 terug te vinden is, is het zogenaamde "bolletjesmat".
De oefeningen tonen een leeg schaakbord, een aantal bollen op het schaakbord en de te gebruiken stukken onder het afgebeelde bord. De kinderen moeten de stukken op de bollen plaatsen en ze zo plaatsen dat er een stelling op het bord komt waarin het schaakmat is.

Leuk omdat het de creativiteit en het voorstellingsvermogen oefent en ook heel goed om de loop van de verschillende stukkennog eens in te oefenen.
Dit is een van de favoriete spelletjes van de kinderen in de klas van Tania Folie.
(Dank aan Tania voor het filmpje.)

Schaken voor kleuters: Solitaire Chess

(Met dank aan Tania Folie voor het filmpje.)

Schaken kan ook al gebruikt worden voor kleuters. Natuurlijk spelen ze op die leeftijd nog geen volledige partijen, maar het schaakspel zet de kleuters wel aan tot nadenken en redeneren en ze leren zich focussen.
Kijk maar eens hoe deze kleuter (5 jaar) zich concentreert op het spelletje Solitaire Chess. Je ziet hoe hij helemaal opgaat in het spelletje en je ziet hem zo bijleren.
Let vooral op de grappige manier waarop hij zijn eigen prestatie beoordeelt ongeveer 1 minuut ver in het filmpje. Hij vindt het duidelijk leuk om na te denken!

Het spelletje Solitaire Chess is een denkspel waarvoor je de loop van de schaakstukken moet kennen. Je moet de puzzels alleen oplossen, het is dus een individueel spel. Er zijn raadsels van 4 niveaus.

Nieuwe reactie inzenden

• Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden