Joël Schols over schaken en ondernemen

Je ziet toch wel heelwat voorbeelden van mensen die in hun jeugd fervent schaakten en die nu een heel actieve rol opnemen in de maatschappij. Maar hoe ervaren mensen zelf wat de bijdrage van schaken in hun opvoeding was? Wij vragen het aan enkele mensen. Eerste in de rij is Joël Schols. 

Joël is ondernemer. Met zijn bedrijf Newtel zet hij computernetwerken, draadloze oplossingen en telefonie op bij Belgische organisaties. Newtel kende een heel sterke groei en na 11 jaar telt het nu 65 werknemers.

Goeiemiddag Joël. Hoe ben je begonnen met schaken?
Dat was toen ik 11 jaar was. Mijn moeder wist niet goed welk spelletje te kopen voor mijn verjaardag, ik had ze zowat allemaal. Dus zijn we samen naar de speelgoedwinkel geweest. We zagen daar een doos met “Chess” er op. Dat leek wel boeiend. Thuis, na 5 spelletjes met mijn moeder bleek dat zij toch niet kon winnen, dus ging ik maar naar de schaakclub in Zaventem.
Vanaf dan stond er in de living, in de badkamer, op mijn kamer, in de keuken en overal waar ik passeerde wel een schaakbord met één of andere positie op en met een schaakboek naast. Ik was er echt heel fervent mee bezig. Maandagavond was er clubavond in Zaventem, dinsdag zat ik in Machelen, woensdag in Tervuren, ... Elke avond van de week vond ik wel een plaats waar ik kon gaan schaken. Mijn moeder vroeg zich wel af of ik nog iets voor school deed...
Op mijn 15 jaar ging ik naar Anderlecht, toen de sterkste club van het land. Daar leerde ik het gezin Tonoli, Luc Winants en Michel Jadoul kennen waar ik veel van leerde.
En, heeft zich dat ook vertaald in resultaten?
Op de Belgische jeugdkampioenschappen werd ik vaak 2e, 3e, altijd was er wel iemand die in de laatste rondes nog een stok in de wielen stak. Eénmaal werd ik eerste in het Open Belgisch kampioenschap, op mijn 16de.
Amai, dat is ook voor volwassenen. sterk! Ben je dan lang zo fervent blijven schaken?
Toen ik op mijn 19de naar de unief ging, bleef er weinig tijd over. Ik had de keuze: het half doen, enkel de competitie, ... Uiteindelijk ben ik gewoon van de ene op de andere dag volledig gestopt.
En nu ben je dus een heel succesvol ondernemer. Voel je zelf dat schaken een nuttige bijdrage gehad heeft in jouw succes als ondernemer?
Hoh, de link is natuurlijk niet altijd direct, maar toch geloof ik er heel sterk in dat schaken enkele zaken bijbrengt die nu ook niet altijd aan bod komen in het onderwijs. Ik denk dan aan zaken zoals er voor gaan, daadkracht en de wil om te winnen, maar ook het leren omgaan met druk, het leren verliezen en toch blijven doorgaan.
Mooi! Nu, wij zouden heel graag nog wat meer ondernemers zien hier in Vlaanderen. Heb jij nog een laatste tip voor hen om aan het ondernemen te slaan?
Wel, misschien heeft het enigszins met mijn persoonlijkheid te maken, maar er is één ding dat ik eigenlijk ook wel geleerd heb vanuit het schaken. Als je in het schaken ten aanval gaat, doe het dan niet al te onbesuisd. Het is goed om toch altijd nog een plan B op zak te hebben voor als de aanval niet helemaal loopt zoals je het gehoopt had.
Super! Wil je verder nog iets kwijt?
Wel ja, ik dacht nog even na omtrent het thema. Eigenlijk zie je best heelwat mensen die sterk schaken of schaakten, die nu een heel actieve rol opnemen in de maatschappij. Denk aan politiekers als Kris Peeters en Bart De Wever, maar ook aan ondernemers als Marc Coucke en Jan Callewaert of mensen als Dirk Frimout en Robert Groslot (dirigent van het Night of the Proms orkest).
Wow, inderdaad, dank u! Er is dus zeker nog werk genoeg voor onze website-rubriek...